Imaginea de pe copertă:  © UNICEF/UN018669/Zehbrauskas 

This translation was not created by UNICEF, UNHCR, UNDP, UN Women or UNFPA. Authoring UN agencies are not responsible for the content or accuracy of this translation. The original edition is the English language edition 'AGORA, Prevention of Sexual Exploitation and Abuse (PSEA), UNICEF, UNHCR, UNDP, UN Women and UNFPA, Geneva, 2022. License: CC-BY 4.0

Despre acest curs  

Cursul online Prevenirea exploatării și abuzului sexual (PSEA) este obligatoriu pentru toți membrii personalului fondurilor și programelor ONU, inclusiv personalul, consultanții, contractanții individuali, personalul de rezervă, voluntarii ONU, stagiarii și alte persoane care lucrează pentru ONU în baza unui contract individual, fie la sediul central, fie în alte locuri de muncă. Personalul partenerilor de implementare și al contractelor instituționale asociate cu ONU este, de asemenea, puternic încurajat să urmeze acest curs. 

Acest curs online este alcătuit dintr-un set de lecții concepute pentru a vă sensibiliza cu privire la exploatarea și abuzul sexual, pentru a vă familiariza cu o serie de măsuri de combatere a exploatării și abuzului sexual, pentru a înțelege care este impactul exploatării și abuzului sexual asupra victimelor și care sunt consecințele pentru personalul ONU care comite exploatare și abuz sexual.

Prin discuții, exemple și studii de caz, cursul vă va familiariza cu Standardele de conduită ale ONU privind exploatarea și abuzul sexual și cu obligațiile dvs. de a respecta aceste standarde, cu ceea ce puteți face pentru a preveni exploatarea și abuzul sexual și cu modul în care puteți raporta astfel de abuzuri din partea personalului ONU. Dacă sunteți manager (șef de birou sau șef de departament), veți afla care sunt responsabilitățile dvs. suplimentare în ceea ce privește aplicarea standardelor de conduită ale ONU. 


Vă rugăm să rețineți că acest curs este destinat tuturor persoanelor care lucrează pentru sau în cadrul ONU: membri ai personalului, consultanți, furnizori și alți parteneri. 

Modulele sunt partajate în cadrul Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Însă logo-urile ONU nu pot fi folosite.


Vă rugăm să vizitați pagina Curs online de prevenire a exploatării și abuzului sexual (PEAS): fișierele proiectului pentru mai multe informații despre licență, despre cursul PEAS ca proiect inter-agenții al ONU și pentru a descărca fișierele.

Obiective de învățare

Până la finalul acestui curs, veți putea:

  • Explica ce puteți face pentru a preveni exploatarea și abuzul sexual al populației locale și al populației strămutate
  • Defini standardele de conduită ale ONU privind exploatarea și abuzul sexual
  • Descrie felul în care să raportați exploatarea și abuzul sexual
  • Înțelege care sunt consecințele acestor abuzuri
  • Să descrieți ce trebuie să facă managerii, șefii de birou sau șefii de departament pentru a aplica standardele de conduită ale ONU 

Audiența

Acest curs este obligatoriu pentru tot personalul fondurilor și programelor ONU, inclusiv pentru voluntari și contractori. Toți membrii personalului nou-angajat trebuie să urmeze acest curs ca parte a perioadei de inițiere.

Durata

Ar trebui să dureze aproximativ 90 de minute pentru a finaliza acest curs în ritm propriu. 

Metodologie

Acest curs este împărțit în 5 module. Lecțiile cuprind o introducere la curs (modulul introductiv), standardele de conduită ale ONU privind exploatarea și abuzul sexual (modulul 1), obligațiile personalului ONU (modulul 2), consecințele exploatării și abuzului sexual (modulul 3) și responsabilitățile șefilor de birouri și ale șefilor de departamente (modulul 4).

Lecțiile conțin o combinație de studii de caz, exemple scurte și scenarii create pentru a consolida mesajele specifice fiecărei lecții. De asemenea, lecțiile fac referire și oferă informații cu privire la reguli și politici specifice. Cursul se încheie cu un rezumat și apoi cu o evaluare a cursului; un certificat poate fi tipărit la finalizarea cu succes a acestei evaluări.

Structura

Acest curs este format din:

  • Introducere
  • Modulul 1: Standardele de conduită ale ONU privind exploatarea și abuzul sexual
  • Modulul 2: Obligațiile personalului ONU
  • Modulul 3: Consecințele exploatării și abuzului sexual
  • Modulul 4: Responsabilitățile șefilor de birou/șefilor de departament
  • Evaluare finală