Borítókép: © UNICEF/UN018669/Zehbrauskas 

This translation was not created by UNICEF, UNHCR, UNDP, UN Women or UNFPA. Authoring UN agencies are not responsible for the content or accuracy of this translation. The original edition is the English language edition 'AGORA, Prevention of Sexual Exploitation and Abuse (PSEA), UNICEF, UNHCR, UNDP, UN Women and UNFPA, Geneva, 2022. License: CC-BY 4.0

A szexuális kizsákmányolás és bántalmazás megelőzéséről (PSEA) szóló online tanfolyamot az ENSZ összes alapjában és programjában részt vevő munkatársnak kötelező elvégeznie. Az érintett munkatársak magukban foglalják az alkalmazottakat, a tanácsadókat, az egyéni vállalkozókat, az ügyeletes munkatársakat, az ENSZ önkénteseit, a gyakornokokat és minden más személyt, aki egyéni szerződés keretében dolgozik az ENSZ-nél akár a központi irodákban, akár más szolgálati helyeken. Az ENSZ-hez kapcsolódó végrehajtó partnerek munkatársai és az intézményi vállalkozók számára szintén határozottan javasolt a tanfolyam elvégzése. 

Az online tanfolyam különböző leckékből áll, amelyek növelik a szexuális kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos tudatosságot, különféle intézkedéseket ismertetnek, amelyekkel fel lehet venni a harcot a szexuális kizsákmányolással és bántalmazással, segítenek megérteni, milyen hatást gyakorol a szexuális kizsákmányolás és bántalmazás az áldozatokra, és sorra veszik, milyen következményekkel jár, ha az ENSZ-munkatársak szexuális kizsákmányolást és bántalmazást követnek el.

A tanfolyamban foglalt eszmecserék, példák és esettanulmányok bemutatják az ENSZ szexuális kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos magatartási normáit, valamint a résztvevők azt is megtudhatják, milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük a normák betartásához. Kitérnek továbbá arra is, hogy hogyan előzhető meg a szexuális kizsákmányolás és bántalmazás, és hogyan jelenthetők az ENSZ munkatársai által elkövetett visszaélések. Ha Ön vezető (hivatal- vagy részlegvezető), az ENSZ magatartási normáinak érvényre juttatásával kapcsolatos további felelősségi köreivel is meg fog ismerkedni. 


Fontos megjegyzés: Az a célunk, hogy a tanfolyamot az ENSZ rendszerén belül, vagy a szervezettel együttműködésben tevékenykedő egyének – így a munkatársak, a tanácsadók, az alvállalkozók és más partnerek – mind elvégezzék. 

A modulok az Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) engedély keretében oszthatók meg. Az ENSZ logói azonban nem használhatók fel.


Ha további részleteket szeretne olvasni az engedélyről, valamint az ENSZ ügynökségközi projektjeként megvalósított PSEA-tanfolyamról, és le szeretné tölteni a fájlokat, látogasson el A szexuális kizsákmányolás és bántalmazás megelőzéséről (PSEA) szóló online tanfolyam: projektfájlok oldalra.

Tanulási célok

A lecke végére Ön

 • ki tudja majd fejteni, mit tehet a helyi és a lakóhelye elhagyására kényszerült lakosság szexuális kizsákmányolásának és bántalmazásának megelőzése érdekében;
 • meg tudja majd határozni, hogy melyek az ENSZ szexuális kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos magatartási normái, és tisztában lesz azzal, hogy milyen kötelezettségei vannak ENSZ-munkatársként;
 • ismertetni tudja majd, hogyan lehet jelenteni a szexuális kizsákmányolás és bántalmazás eseteit;
 • át fogja látni, milyen következményekkel járnak az ilyen visszaélések;
 • ismertetni tudja majd, hogy mit kell tenniük a vezetőknek, valamint a hivatal- és részlegvezetőknek az ENSZ magatartási normáinak érvényre juttatása érdekében. 


Célközönség

Ezt a tanfolyamot az ENSZ összes alapjában és programjában részt vevő munkatársnak kötelező elvégeznie (köztük az önkénteseknek és a vállalkozóknak is). Minden újonnan felvett munkatárs köteles elvégezni a tanfolyamot a betanulás részeként.

Időtartam

A saját tempóban teljesíthető tanfolyam nagyjából 90 perc alatt végezhető el. 

Módszertan

A tanfolyam 5 modulból áll. A leckék a következőket foglalják magukban: Bevezetés a tanfolyamba (Bevezető modul), Az ENSZ szexuális kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos magatartási normái (1. modul), Az ENSZ-munkatársak kötelezettségei (2. modul), A szexuális kizsákmányolás és bántalmazás következményei (3. modul), valamint A hivatal- és részlegvezetők felelősségi körei (4. modul).

A leckék esettanulmányokat, rövid példákat és szituációkat ölelnek fel, amelyek nyomatékosítják az egyes leckék által közvetített üzenetet. A leckék emellett adott szabályokra és irányelvekre hivatkoznak, és tájékoztatást nyújtanak ezekről. A tanfolyam egy összefoglalóval és értékeléssel zárul. A résztvevők a értékelés sikeres elvégzése után tanúsítványt nyomtathatnak a tanfolyam teljesítéséről.

Felépítés

A tanfolyam részei:

 • Bevezetés
 • 1. modul: Az ENSZ szexuális kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos magatartási normái
 • 2. modul: Az ENSZ-munkatársak kötelezettségei
 • 3. modul: A szexuális kizsákmányolás és bántalmazás következményei
 • 4. modul: A hivatal-/részlegvezetők felelősségi körei
 • Tanfolyam végi értékelés